Tilknyttet skole

En rolle som ikke må undervurderes

Vi kommer ikke til å glemme bildene vi fikk se i fra Washington DC den 6. Januar i år med det første. Ildsinte Trump-tilhengere stormet kongressen med et klart mål om å hindre at valgresultatet skulle godkjennes. Skandalen har satt lys på hvilken rolle sosiale medier har hatt for at det eskalerte på det nivået det gjorde. Bør aktørene bak de sosiale mediene ta på seg et ansvar, eller var hendelsene unngåelig? 

Voldelige demonstrasjoner med tragiske utfall

På lille julaften kom det en twitteroppdatering i fra Donald Trump der han nærmest oppfordrer sine tilhengere til å møte opp for å kjempe for landet sitt. En annen tweet lød be there be wild. Det er vanskelig å tolke dette som noe annet enn en klar oppfordring om å møte opp utenfor Kongressen og gjøre seg klare til krig. Trump har tidligere vært tydelig på at valget ikke fikk et rettferdig resultat, og mange konspirasjonsteorier har blitt skapt. Den kontroversielle eks-presidenten er tidligere kjent for å være svært direkte og til tider absurd i sine Twitter-meldinger som han har delt med det sine 88 millioner følgere, og denne gangen skulle det virkelig få enorme konsekvenser. 

Anslagsvis 8000 mennesker deltok i demonstrasjonen som eskalerte voldsomt de neste timene. Polititjenestemenn ble angrepet,

ting ble kastet overalt, og til slutt klarte enkelte å komme seg inn bak sperringene og tilogmed helt inn i bygningen. Kort oppsummert endte det hele med 4 tragiske dødsfall, og hvem har i hovedsak skylden i dette?

Plattformene må ta ansvar

Det er ikke bare denne saken som stiller spørsmål rundt hvorvidt de sosiale mediene gjør nok for å forhindre at uønsket adferd blant brukerne oppstår. I fotballverden har det pågått en stor boikott av sosiale medier. Bakgrunnen er at rasisme og andre hatefulle meldinger, gjerne skrevet av anonyme brukere, gang på gang blir publisert uten at aktørene bak plattformene får bukt med problemet. 

Ser man det i sammenheng med stormingen av kongressen baserer det seg på det samme prinsippet, nemlig at man kan ytre hva man vil, når man vil, uten at det er noen form for kvalitetssikring på innleggene. Dette må rett og slett på plass. Tar man Twitter som eksempel, så burde de, basert på Trump sine tidligere kontroversielle innlegg forstått at det ville komme nye aggressive meldinger når valget ble tapt. De burde antakelig latt innleggene gjennomgå en grundig kvalitetssjekk, for deretter å ikke godkjenne de. Med fasit i hånd og med menneskeliv tapt, er selvfølgelig dette noe de selv innser. Nå får vi bare håpe at det blir en ordning på dette i fremtiden. 

Kildeliste:

-https://no.wikipedia.org/wiki/Stormingen_av_den_amerikanske_kongressen_2021

-https://www.nrk.no/nyheter/storming-av-kongressen-1.15316109

-https://www.dagsavisen.no/sport/fotball/2021/04/29/uefa-boikotter-sosiale-medier-vi-har-fatt-nok-av-disse-feigingene/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *