Tilknyttet skole

En mentor i arbeidslivet burde alle ha

Nå har jeg endelig begynt å komme meg godt inn i faget, og det var utrolig gøy å publisere det første innlegget i forrige uke!

Tiden fra studiestart i august 2019 og frem til nå har gått utrolig fort, og om bare litt under ett år så skal jeg ta fatt på bacheloroppgaven min. 

Mange har sikkert planer om å gå videre til en mastergrad for å få en enda dypere faglig kunnskap, mens andre har kanskje et sterkt ønske om å gå rett ut i arbeidslivet.

Dette blogginnlegget tar for seg hvordan man kan knytte bånd til en profesjonell mentor som kan dele sine erfaringer og veilede deg gjennom karrierens ulike utfordringer.  

Hvordan går man frem?

I denne delen av faget har vi benyttet oss av et kurs kalt First Round – Networking Basics Kurset tar for seg 8 ulike moduler som gir svært nyttig informasjon og eksempler på hvordan man kan bygge seg et solid profesjonelt nettverk. 

Modul 1 – Din profesjonelle identitet 

Den profesjonelle identiteten er noe man utvikler fortløpende i løpet av karrieren. Ved endt studieløp har man naturligvis lært enormt mye og mange føler seg både selvsikre og motiverte til å få brukt kunnskapene og ferdighetene sine i praksis, noe som selvfølgelig er bra. Det er riktignok svært viktig å huske på at det er først nå det hele begynner, og modul 1 tar for seg noen kvaliteter som kan gjøre nettverksbyggingen enklere.

– Empati

– Nysgjerrighet  

– Takknemlighet 

– Relevans

– Respekt

Når en profesjonell velger å bruke tiden sin på deg så er det lurt å prøve å se ting fra deres perspektiv. Det å være nysgjerrig ved å f.eks. stille relevante spørsmål gir en god indikasjon til den profesjonelle at man virkelig har ambisjonerTørr å gi av deg selv, vær blid og hyggelig. Vis den respekten du selv hadde satt pris på. 

Modul 2 – Mentor via LinkedIn

LinkedIn trekkes frem som en perfekt plattform for å vise sin interesse til personer man ønsker å knytte profesjonelle bånd med. I modul 2 fokuseres det på diverse måter dette kan gjøres i praksis.

-Perfect overlap

Personer som gjennomfører den samme studieretningen som deg selv, eller f.eks. ansatte i samme organisasjon som man ser klare likhetstrekk ved. 

-Great overlap

I bunn og grunn samme prinsipp som i perfect overlap, men man ser gjerne ikke like sterke likhetstrekk. Kan f.eks. være personer med samme stilling eller en som tidligere har gjennomført tilsvarende studieretning.

-Similarities

F.eks. en person som har en stilling man selv kunne se for seg å jobbe med. 

Modul 3 – LinkedIn meldinger

Når man skal presentere seg for en profesjonell via LinkedIn så bør man være så konkret som mulig. Who? Hvem er du. Why? Hvorfor tar du kontakt. What? Hva er det du konkret lurer på. Den profesjonelle er som regel travel og har begrenset tid. Derfor vil enkle og konkrete meldinger settes stor pris på. 

Modul 4 – Koordinering

Bygger videre på prinsippene fra modul 3. Ha en klar plan og struktur i meldingen også når man har mottatt et svar fra den profesjonelle. Fortsett å holde meldingene enkle og konkrete.

Modul 5 – Navigering

Her blir kvalitetene fra modul 1 viktig som en oppsummering av hvordan man f.eks. burde avslutte samtalen. Vær respektfull og vis takknemlighet for at denne personen tok seg tid til deg.  

Modul 6 – Opptre profesjonelt 

Gjennom de ulike fasene av samtalen skal man holde seg profesjonell og relevant til det man snakker om. F.eks. så skal ikke introduksjonen ha fokus på hvilke hobbyer man har eller hvor man var på sommerferie. Dette er noe som den profesjonelle antakelig ikke ser på som særlig interessant akkurat i første omgang.

Modul 7 – Research 

Det er sjelden en god idé å være uforberedt når man tar kontakt med en profesjonell. Sett av tid i forkant til å lese deg opp om vedkommende, om organisasjonen, f.eks. regnskapstall, antall ansatte osv. Dette viser at du er engasjert og påskrudd. 

Modul 8 – Relasjoner

Hold relasjonene varme. Greier man å opprettholde kontakten kan det vise seg å være svært fordelaktig over tid. Plutselig dukker det opp et spennende prosjekt som du blir tilbudt å være med på.

Kildeliste:

https://first-round.teachable.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.